Börsåret 2024 - "not great, not terrible"
2024 är nu historia och vi blickar fram mot 2025 men först är det dags för sammanfatta det gångna året.
Summering av 2024
Jag stänger år 2024 på ca 11% mot OMXSPI dryga 6%, som högst låg portföljen på 16% runt våren. De topp 5 bästa innehaven i ordning har varit: Investor, Doro, Okeanis, Attendo och Pandora medan de största sänkena var Evolution och Odfjell Technology.
Året inleddes otroligt starkt främst då jag var ganska tung i shippingsektorn med en exponering runt 10-15% i Torm och Okeanis. Som sagt toppade portföljen i våras vilket också blev fallet för mycket inom shipping. Året för sektorn har varit väldigt volatil och för många investerare har det resulterat i en del förluster. Lyckligtvis klarade jag mig helt okej med mindre battle scars.
I sin helhet har året varit väldigt lärorikt men jag är långt ifrån nöjd för att jag vet att jag kan bättre och känner att jag rör mig i rätt riktning. Men det är bara ord och känslor, tiden får utvisa om jag har rätt eller fel.
Vad gick snett?
Positionsstorlek, positionsstorlek och återigen positionsstorlek! Det nog min främsta, rent konkreta, svaghet som investerare. Hur viktar jag mina innehav på bästa sätt? Det är något jag grubblat över på senare tid.
Jag gick in i 2024 med 25% i Investor, 20% i Evolution och 11% i Odfjell Technology (samt 15% cash som svällde till 35%) och då hade jag ändå halverat mitt innehav i Evo under 2023. De två sistnämnda innehaven var de som sänkte årets avkastning rejält dels på grund av vikten men även usel prestation (aktierna).
Odfjell kan röra sig om en värdefälla då jag har varit envis om att de värderas alldeles för lågt, men jag och marknaden tyckts tycka helt olika i den frågan och har gjort det ett tag nu. Det misstag jag har gjort här att jag inte har hållit mig till mina principer om att sälja när ett case förändras. Förändringen i caset är främst att marknadsutsikterna har försämrats sedan jag gick in i aktien första gången och varit kvar enbart på grund av för låg värdering. Men kanske är värderingen befogad när nu marknaden förändrats?
Evolution har nog avhandlats allt för många gånger så jag tänker inte dra igenom det, problemet har varit att jag dels haft för stor vikt samt varit för bekväm då jag tro mig “kunna” bolaget väl. Jag har egentligen vart för lat att omvärdera risker och caset i sig.
Min förmåga att ta “rätt” size har även visat brister i den aspekt att jag tar för små positioner. Många av de innehav som gått starkt har ofta vart mindre innehav runt ca 5%. Det rör sig ofta om bolag där jag har lagt ner min tid, bildat mig en uppfattning och räknat men det sista saknas, conviction. Detta har varit otroligt svårt de senaste 2 åren då mitt bet med högst conviction sedan en tid tillbaka har varit Evolution men med tanke på utfallet ifrågasätter jag ständigt mig själv.
Allt detta har resulterat i att jag kommer försöka skapa mig vissa regler för min portfölj, eller snarare ramverk för hur jag ska tänka för att undvika dessa fallgropar. Jag tror inte att specifika uppstolpade regler i portföljen är rätt väg att gå, utan jag vill mer skapa mig en process där jag tydligt resonerar varje agerande. Om jag väljer att vikta 20% i ett bolag, då måste jag kunna resonera varför, fråga mig själv om jag tänkt igenom risker, olika scenarios osv. Det kanske låter självklart men för mig blir det ett steg närmare riktningen i att kunna standardisera och förenkla min investeringsprocess. Detta kan ta tid, men mitt mål är att iallafall göra det mer konkret under året. Första steget i år blir att implementera en loggbok för alla mina ageranden.
Varför är jag missnöjd?
Vissa kanske nöjer sig med 11% eller att man slår börsen, det är jag givetvis glad för men det jag är missnöjd över är inte min prestation i sig. Utan det handlar snarare om min förmåga att hantera mina identifierade (negativa) tendenser som investerare. Självförtroende är en viktig egenskap att besitta, men det kan bli problematiskt om det övergår i övermod. I mitt fall har det snarare varit avsaknaden av självförtroende och mitt ständiga ifrågasättande nästan gjort mig handlingsförlamad och gjort det svårt för mig att “stick to the plan”, för hur ver jag om jag gör rätt? Jag känner mig fortfarande som en nybörjare och blir påmind om det då och då, på dunning-kruger kurvan skulle jag placera mig ungefär på botten, eller strax förbi botten. Jag känner att jag har en god grund och en tillräckligt god förmåga att identifiera bra och dåliga bolag, mina brister ligger mer i hur jag kapitaliserar på dem samt de mentala aspekterna av investeringar.
Jag känner till mina tendenser och tror mig veta vad jag gör för fel i mitt tänkande och min främsta uppgift blir att motarbeta dessa även här med hjälp av mentala ramverk som håller mig på rätt spår när jag går off track.
Det jag beskriver är inte något nytt och specifikt för det jag gör på börsen, bristande självförtroende har präglat en stor del av mitt liv. Kanske är det till följd av jakten på perfektion kombinerat med osäkerhet och den ständiga rädslan av att vara sämst på något? Jag vet inte… Jag känner mig sällan nöjd med något jag gör och tror/vet att jag alltid kan göra bättre men när jag lyckas prestera enligt/över mina förväntningar så tillskriver jag ofta min framgång till tur och inte min egen ansträngning. Detta är nog inte sunt och bör bearbetas. Däremot är viljan att vara bäst, vad det än gäller, något jag inte kommer kunna arbeta bort, hur desktruktivt det än mår vara. Det är nästan genetiskt, och kan jag inte bli bäst så vill jag bli näst bäst osv. men är det något jag inte accepterar så är det att vara sämst. Det är inte enbart något negativt då det driver mig framåt, men det gör att jag sätter enorm press på mig själv och kanske orimligt höga mål. Men vad säger man, “ aim for the stars, land on the moon”.
Jag har varit aktiv på börsen i lite mer än 4 år och började när jag var runt 16/17 år vilket jag är glad för. Det innebär att jag har begått många misstag och lärt mig en hel del utan att det har kostat mig något särskilt. 2024 är väl ett bra exempel, trots att jag har gjort en del misstag som kostat några %-enheter har jag ändå lärt mig massor om mig själv och börsen samtidigt som jag har överpresterat index. Det är en klen tröst men det i sig är väl något att glädjas över om vi nu ska återgå till en något mer positiv ton.
Om ni har läst hit så tackar jag för det och jag ber om ursäkt om det kanske blev för personligt och flummigt denna gång, men jag kände behovet att skriva av mig lite och det får ni stå ut med. Förhoppningsvis blir 2025 ett bättre börsår!
Årets enda Wrapped!
Om man jämför med den resa som många gamla bloggkollegor och även jag själv gjort under perioden 2010-2024 tror jag att du just nu befinner dig i ett läge där du har lärt dig många bra saker men inte är erfaren nog ännu för att vara van med hur sanningar har en begränsad livstid på börsen. Jag funderade en hel del över det här för egen räkning i början på Covid-19 och jag tror det var det enskilt lönsammaste blogginlägget jag gjort då det hjälpte mig att ställa om hjärnan för en ny tidsperiod på börsen.
https://aktieingenjoren.blogspot.com/2020/07/den-mest-anpassningsbara-investeraren.html
En annan observation jag har är att det ofta är bra att sträva efter att vara bäst om man ska bli bättre. Ska man däremot orka med sig själv i den processen måste man lära sig att kompartmentalisera sitt tänkande och välja när man ska tävla och när man helt enkelt bara ska se en medelmåttig insats med minimal tidsinvestering som tillräckligt. Att skaffa barn kan hjälpa den här processen en hel del men det är kanske lite väl radikalt för den fas du befinner dig i så det blir en öppen fråga om hur man bästa kan öva på det. Ska man fråga min fru behöver jag nog dessutom fortfarande öva på det. Igår såg hon nästan döende ut när jag istället för att skruva upp en hylla valde att lägga på ett extra lager färg för att dölja skador och vänta en timme på att det skulle torka =).