Trumpeten och tullkrisen
Med en president på andra sidan pölen vars beteende påminner mer om en tjurig bebis än en av världens mäktigaste män så svänger det fort, vad är det ens som händer?
Disclaimer: Risk för att det blir politiskt
“Im a tariff man”
Om man inte har levt under en sten den senaste tiden så kan man knappast ha missat det enorma tullpaketet som USA har släppt lös på världens länder och det kaos som väckts till liv i den globala handeln. Den protektionistiska politik som Trump har fört redan under sin kampanj har realiserats och man kan inte annat än oroas över utvecklingen i USA som allt mer börjar likna en form av fascistisk revolution.
Men innan vi dyker när i politiken kan vi titta på hur dessa tullar som ska appliceras har räknats fram.
Visst ser den lite krånglig ut? Då har ekonomerna i vita huset (eller tja frågan är om ens någon ekonom har varit involverad här överhuvudtaget) lyckats, för denna formel är kort o gott: handelsunderskottet dividerat med import för vardera land. Sen har de slängt in andra grekiska bokstäver för att framstå som sofistikerade och kulturella, att inkludera epsilon = 4 och phi = 1/4 är nästan skrattretande. Denna modell är extremt förenklad och ger en oproportionerlig tullsats, den säger i princip att länder som exporterar till USA utan att importera minst lika mycket bör straffas. Ett exempel är Lesotho vars ekonomi är extremt beroende av amerikanska textilföretag som sysselsätter en stor del av befolkningen, de har nu fått 50% tull. Tyvärr kommer det nog leda till att dessa textilföretag byter produktionsland och sätter en stor del landets befolkning i arbetslöshet. Är det rimligt för ett litet och fattigt land som Lesotho att importera lika mycket från USA som de gör från Lesotho? Denna formel förkastar teorin om komperativa fördelar helt och hållet. Om bytesunderskottet med Lesotho övergår till överskott kommer det knappast vända den amerikanska bytesbalansen till positiva territorium som är målet med allt detta.
Det stora problemet som USA står inför, förutom att landet rör sig mot ett fascistiskt styre, är det enorma skuldberget som landet dragit på sig, närmare bestämt $36 biljoner. Den näst största ägaren av amerikansk skuld är Kina, ett land som Trump länge har kritiserat bland annat för det som han själv troligen försöker göra, marknadsmanipulation. Skulden är bokstavligen ett växande problem som Trump vill göra något åt och en åtgärd som diskuterats är Mar-A-Lago uppgörelsen som går ut på att:
Försvaga dollarn: Detta kommer stimulera amerikansk export och stärka bytesbalansen
Omstrukturera/finansiera USA statsskuld: Planen är att “tvinga” utländska långivare att konvertera sina obligationer till 100-åriga nollkupongare för att eliminera pressen från räntebetalningar.
Använd protektionistisk politik som förhandlingsvapen: För att få andra länder att gå med på andelsvillkor som gynnar USA.
Det finns en del svårigheter med detta, främst punkt 2, ingen långivare kommer frivilligt gå med det och verkligen inte Kina. Om det blir aktuellt hade Kina troligen dumpat amerikanska obligationer på marknaden vilket skulle driva upp den amerikanska räntan och leda till dyrare finansiering för USA samt en rad andra problem (kris).
Trump har länge sagt att han vill stärka Amerika och ta tillbaka produktionen in till landet vilket han hoppas göra med både tullar och en försvagad valuta. Baksidan av detta är tullarna nog är tillräckligt för att sätta världen i en recession och i samma veva måla om den globala handeln där USA är en allt mer isolerad aktör.
Trots allt detta är det inte de ekonomiska effekterna som oroar mig mest, utan mer den väg Trump har valt att gå och det djupa hål som han tar med sig landet i.
USA - på gränslandet till en diktatur
Jag är inte mycket för att uttrycka mig politiskt på internet så jag ska försöka lämna mina egna åsikter utanför detta och mer belysa mina iakttagelser. De senaste åren har USA rört sig i en oroväckande riktning med större splittringar inom politiken och bland folket samtidigt som korruption tycks äga rum allt mer offentligt. Men det som sker nu toppar allt innan, marknadsmanipulation diskuteras öppet, kritiker blir dödshotade och införandet av en tredje mandatperiod är en allvarlig diskussion… Det är inte svårt att se vart detta är påväg, särskilt när så få faktiskt vågar träda fram och offentligt kritisera Trump för det han gör. Ett skrämmande exempel är hur Marco Rubio, som under en lång period stått på Ukrainas sida i kriget mot Ryssland, gick ut och hyllade Trump efter fiaskot i ovala rummet. Eller det faktum att JD Vance som tidigare var en öppen Trump-kritiker 2016 nu hakat på presidentens expansionistiska politik. Presidenten tycks ha skapat sig ekokammare, fylld med folk som antingen är för rädda att uttrycka sina riktiga åsikter eller faktiskt håller med hans åsikter vilket är extremt oroväckande, särskilt när presidenten i fråga vattnas i munnen av tanken att expandera USAs gränser och är beredd att offra landets rykte och allierade. Det Trump har lyckats skapa på relativt kort tid är goda förutsättningar för att fortsätta inskränka och underminera demokratin utan något större motstånd och om det får fortgå är det inte osannolikt att han hamnar i samma fack som Xi Jinping, Putin, Erdogan mfl… Jag tror ni vet vilket fack jag pratar om.
Det har inte gått under radarn att presidenten försöker måla upp sig själv som en hjälte som kämpar för det amerikanska folket men varför inte kalla det för var det faktiskt är, propaganda. För faktum är att tullar är en kostnad som konsumenten måste ta, inget straff för länderna som “utnyttjar USA”, men även det tycks många ha svårt att förstå. Och med de färska tullarna kommer de republikanska väljarna se prislappen för att ha valt denna kämpe till makten.
Börsen
Allt detta har gett världens börser en rejäl omskakning och visibiliteten är extremt dålig. Effekterna av allt kaos är svåra att kvantifiera och alla försök till det är troligen slöseri med tid. Den approach jag har tagit till detta är att jag har en svag tro om att antingen tullarna eller Trump är borta inom 1 år, vilket snabbt bidrar till ett inre lugn. Dessutom försöker jag se vilka bolag som inte är direkt påverkade av tullarna men ändå hängt med ner i raset, där har jag innehav som Raysearch, Freetrailer och Premium Snacks. Skulle tullarna bestå är det inte osannolikt att vi ser en bredare recession och då är det inte många bolag som klarar sig smärtfritt. Vid en sådan händelse kan det uppstå fina möjligheter likt de som uppstod under finanskrisen, frågan är om vi kommer hamna där, vem vet…
Tack för läsningen.